sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Sähkökaappipiilosilla

Tiedättehän sen sysiruman, sisustajalle päänvaivaa aiheuttavan hirvityksen, joka löytyy lähes jokaisen kodin eteisestä tai tuulikaapista? Sähkökeskus, sähkökaappi, sulaketaulu.. rumalla lapsella on monta nimeä, kokoa ja ulkonäköä. Mietinpähän tässä nyt vain, että jos kerran palovaroittimetkin ovat nykyään oksalla istuvia kauniita tipusia, miksi sähkökaappien saastaisen ruma ulkonäkö aiheuttaa edelleen päänsärkyä himosisustajille? Siinä olisi designin paikka.

Meidän eteisen on valloittanut järkälemäinen OVETON! sähkökeskus. En ole varma oven aiemmasta olemassaolosta, mutta jos sellainen on joskus ollut, on keskukseen asennettu etäluettava sähkömittari viimeistään karkottanut sen tieltään kokonsa ansiosta. Enhän minä moista rumilusta kestänyt kauaa katsella, joten sähkökaapin naamiointi oli lähes ensimmäisiä muutostöitä, joita tänne taloon astuessani suunnittelin haluavani tehdä, joten TITTIDII!


Meidän sähkökaappikätkön rakentaminen vaati joitakin metrejä eläväpintaista ulkoverhouspaneelia, kevyen silauksen maalia, sekä tuplamäärän saranoita ja hakoja: normaalit toimittamaan varsinaista virkaansa sekä takorautaiset koristeeksi. Kokonaisuudessaan viritykselle tuli hintaa ehkä noin 40 euroa. Tarkoitus olisi vielä maalata todellista virkaa toimittava haka valkoiseksi, ja pelleillä pienellä määrällä vaneria, liitutaulumaalia ja juuttinarua. Minä kun ensin mietin, että olisin sähkökaappiviritelmääni kirjoittanut liidulla "tervetuloa", mutta mitä vielä. Kirjoitan siihen "SÄHKÖKESKUS", niin jokainen puusilmä tajuaa, mitä ovi kätkee taakseen. Haha.

Jos joku mielii koteloida oman sähkökaappinsa, kannattaa muistaa seuraavat turvallisuusinsinööri Leila Öhmanin antamat ohjeet:
"Keskuksen suojaaminen tarpeettomasti koteloinnilla ja lukitsemisella vaikeuttaa keskuksen käyttöä esimerkiksi tilanteessa, jossa keskus täytyy saada nopeasti jännitteettömäksi. Keskuksen erilliskotelointi voi myös estää jäähdytyksen, jolloin keskus voi kuumentua vaarallisesti ja näin ollen myös komponentit vanhenevat nopeammin."
Tuuletusta silmälläpitäen olemme jättäneet kotelon ylä- ja alaosan avonaisiksi. Myös raot ovilautojen välissä pitävät huolta ilmanvaihdosta. Lisäksi kokoonpanon ja itse sähkökeskuksen väliin on jätetty riittävästi tilavaraa. Toisaalta eteistilamme ovat kesähelteelläkin sen verran viileät, ettei keskuksen kuumentuminen ole ongelma. Puolestaan pääsy sähkökeskukselle ei oikeastaan eriä normaalista ovellisesta sähkökaapista. Hakaa nostamalla ovi aukeaa harvinaisen sutjakkaasti. Ja minä tykkään! :)

4 kommenttia:

 1. Ihan loistava idea! Tämän pistän kyllä korvan taakse ja on niin nättiä ja nättiä ja ja ja.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan hirrrween kiva verrattuna alkuperäiseen sulakeviidakkoon! :D

   Poista
 2. Juu nuo sähkökaapit ei kyllä ole mitään turhan nättejä sisustuselementtejä! Tuo on kyllä loistava idea :)

  VastaaPoista
 3. Onpas hurjan kiva idea. Meillä on vanhoihin keittiökaapistoihin sopiva "hirvitys", joka päivitetään maalikerroksella ja uudella vetimellä heti seuraavana vapaapäivänä.

  /U
  pug-a-licious

  VastaaPoista

Mielipiteiden kirjo ja jatkuva erimielisyys luovat vain erinomaisen mahdollisuuden oppia ja kehittyä. Anna siis mielipiteidesi näkyä. Muista kuitenkin, että blogin takana on tuiki tavallinen ihminen tunteineen, aivan kuten Sinäkin.

- Janika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...