tiistai 27. joulukuuta 2011

Tee-se-itse sängynpääty

Runkopatjat ovat ehdottomia suosikkejani sängyistä puhuttaessa. Minuun vetoaa niiden yksinkertainen olemus ja tietynlainen muunneltavuus, jotka mahdollistavat sängyn muokkaamisen jokaiseen tilaan sopivaksi. Kun runkokehikko naulitsisi sängyn perustyylin tietynlaiseksi, antaa runkopatja omistajalleen loistavan perustan luoda sängylle erilaisia ilmeitä ja yhdistelmiä. Toisinaan sängyn on hyvä pysyä vaatimattomana ja huomaamattomana. Tämän havaitsin yksiössäni, jossa suuren sängyn ei tarvinnut muistuttaa toistuvasti olemassaolostaan. Taas nukkumisen mekassa, itse makuuhuoneessa, sänky saa olla rehellinen sänky, eikä sitä tarvitse yrittää naamioida. Sama kuin yrittäisi piilottaa olohuoneesta sen oleellisimman, television nimittäin. Siispä sängyllä on lupa olla se suurimman osan huoneen pinta-alasta vievä pehmeä järkäle, johon olisi kiva kaivautua kiireen keskellä.

Esimerkiksi reuna- ja helmalakanat tarjoavat muiden vuodevaatetekstiileiden ohella helpoimman keinon antaa sängylle pikaista kasvonkohotusta ja aavistuksen linjakasta massiivisuutta. Mukavana lieveilmiönä helmalakana peittää samalla runkopatjan syntisen rumat taivute- tai tolppajalkarivistöt, ne kun eivät yleensä kauneudellaan häikäise. Hah. Vaikka täydellisen lakanan metsästys on vielä tehtävälistalla, jotain muuta sain kyllä joulupyhien aikana valmiiksi. Sängynpäädyn nimittäin. Runkopatjoissa yksi ehdoton suosikkijippo on mahdollisuus luoda tai ostaa juuri omiin tarpeisiin sopiva sängynpääty. Romantiikan rakastaja voisi päätyä ostamaan metallisen ja koristeellisen sängynpäädyn. Rouheutta mukaan saisi rakentamalla sängynpäädyn kuormalavoista (tätä harkitsin itsekin, mutta en halua edes tietää, mitä puun onkaloista löytyy, hrr). Puolestaan päätä seinään hakkaaville nukkujille superlonilla pehmustettu ja kankaalla verhoiltu vanerilevy voisi olla omiaan. Rasvaisilla hiuksilla ei kuitenkaan kannata tehdä sängynpäädyn kanssa tuttavuutta, sillä hyvinkin pian kangas alkaa näyttää likaiselta ja läntikkäältä.

Koska päälläni ei ole koskaan ollut moista yhteensopimattomuusongelmaa sängynpäädyn kanssa, ei pehmusteita ollut tarpeen miettiä. Sen sijaan mietin varastojani, joista löytyi tee-se-itse -asennetta, sekä paljon ylijäämämateriaaleja. Olohuoneen puolipaneloinnin ansiosta pyöröprofiilista paneelia löytyi metreittäin. Lisäksi maaliruljanssin ansiosta valkoista maaliakin oli tarjolla peräti neljässä eri sävyssä. Nurkista löytyi myös myrskyssä pirstoutuneen peilin raamit, joten sängynpäädyn teko olisi helppoa kuin heinänteko ja halpaa kuin saippua!


 Sahasin 18 paneelia määrämittaansa ja niittasin ne takaa kiinni kehykseensä.


Koska halusin hävittää kehyksen kultaiset yksityiskohdat, kävi värinvaihdos helpoiten ruiskumaalaamalla koko väkerrys. Tähän hommaan nakitin luonnollisesti poikaystäväni. Yksittäisten paneeleiden maalaaminen on kuraa! Tai tarkemmin ajateltuna maalaaminen on nykyisin muutenkin täyttä kuraa! Haha.


Ja valmis! Työtunteja tälle projektille kertyi ehkä noin kolme, joista osa selittyy sirkkelikammollani. Siispä paneelit katkaistiin käsisahan ja jiirilaatikon avulla. Hermojen katkeamiseen ei vaadittu kuin lyhyt pinna! 


Jos joulu meni sängynpäätyä rakentaessa, on tämä päivä mennyt puolestaan keittiöpohdintojen merkeissä. Keittiöongelmaan on tulossa helpotusta nopeammin, mitä uskalsin edes toivoa, sillä poikaystävä oli hyvinkin vastaanottavainen muutosidean nopeatempoisuudelle. Ensin kaavailin operaatiota yleismalkaisesti ensi vuodelle, sitten ensi kuulle ja nyt jo ensi viikolle! Toistaiseksi asiaa viivyttää vain tason saatavuus. Tuhlari saisi tason käsiinsä vaikka heti huomenna, pihi joutuisi odottelemaan tammikuun loppuun. Nähtäväksi jää, kumpaan kastiin me lukeudumme!


11 kommenttia:

 1. Onpas ihan mielettömän kaunis sängynpääty!

  Oon itsekin miettinyt tehdä sängynpäätyni itse, mutta en ole vielä päättänyt materiaalia.. Ajatuksena mummolan vintin ovi (ihana tumman petrolin värinen rotisko) tai vanhasta kyläkoulusta löytynyt "romusänky", josta sahaisin päädyn irti omaan runkopatjaamme.

  Ihania ideoita muutenkin tässä blogissa, täytyypä lisätä itseni seuraajalistalle. :)

  /U
  pug-a-licious

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Itse pidän sängynpäädystä myös, etenkin kun miettii sen ilmaisuutta ja kierrätystä! Tulee oikein hyvä-ihminen-kera-pienen-hiilijalanjäljen fiilis. Haha :D

   Olen nähnyt todella paljon vanhoja ovia sängynpäätynä. Ne ovat kyllä ihan ryökälemäisen kauniita! Toisaalta romusängynpääty kuulostaa myöskin todella hyvältä vaihtoehdolta. Jään innolla odottelemaan, kumpaan ratkaisuun päädyt! :)

   Poista
 2. Aivan ihana sänkynpääty ja tosi kivan idean olikki keksiny, peilin raamia käyttää siinä :) Upee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi minä kiittelen kehusta kovasti! :)

   Poista
 3. Aivan ihana sängynpääty! Oot kyllä oivaltava ko paneelilla ja peilinkehyksillä sait nuin upean päädyn :) Tämä on oikiasti kiva blogi, sie kirjotakki niin mukavasti aina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jukra kun on kiva kuulla nättejä asioita, kumartelen mitä nöyrimmin! :) Kun remontti köyhdyttää niin rajusti, pitää köyhän improvisoida, ja silloin tulos on tätä luokkaa. Hah!

   Poista
 4. Aivan ihana sängynpääty, loistava, kaunis! Meillä on perinteisesti vanha ovi päätynä ja siinä roikkuu pari "sinkkistä" (jäljitelmää) kynttilälyhtyä yövaloina ;) Ihania juttuja blogi täysi, jään seuraajaksi :) Pakko vielä loppuun mainita, että kyllä vaan itse tekemällä saa enempi persoonallista, ja kun sulla tuntuu olevan melkoisen hyvä maku ja värisilmä, niin eihän tätä voi olla seuraamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokseja hirmusti kauniista sanoista, joista tuli todella hyvä mieli! :) Olen todella iloinen, että löysit blogiini ja jäit lukijaksi. Toivottavasti viihdyt juttujeni parissa pitkän tovin! :) <3

   Poista
 5. Meilläkin on paneelipääty, lienetkö huomannut koskaan. =) Tehtiin helmipaneelista, valmiiksi valkoisesta, ja reunustettiin koristelistoilla (taisivat olla jalkalistoja kyllä) =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärppänä menin heti etsimään, ja bongasin. Hyvältä näytti! Itse tuskin olisin moiseen sängynpäätyyn koskaan saanut ideaa, ellei poikaystävä olisi vähän vihjaillut :D

   Poista
 6. Upeita DIY- juttuja! Näitä joutuu kyllä kopsaamaan :)

  VastaaPoista

Mielipiteiden kirjo ja jatkuva erimielisyys luovat vain erinomaisen mahdollisuuden oppia ja kehittyä. Anna siis mielipiteidesi näkyä. Muista kuitenkin, että blogin takana on tuiki tavallinen ihminen tunteineen, aivan kuten Sinäkin.

- Janika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...